Een oud-examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet negen maanden de cel in omdat hij een groot aantal eindexamenkandidaten ten onrechte liet slagen. 

Hij nam via malafide rijschoolhouders geld aan en zorgde er in ruil voor dat de bestuurders hun rijbewijs kregen. Die drie rijschoolhouders zijn door de rechtbank veroordeeld tot taakstraffen en mogen vijf jaar lang hun beroep niet uitoefenen.

De oud-examinator fraudeerde tussen mei 2011 en oktober 2014 op diverse locaties in de Randstad. Terwijl hij het tegenover het CBR liet voorkomen alsof er volgens de regels examen werd afgenomen, had hij in werkelijkheid tegen betaling afspraken gemaakt met de rijinstructeurs en rijschoolhouders over de data en tijden en locaties waar hij examens zou afnemen.

Gemiddeld ontving hij 500 euro per gefraudeerd examen, terwijl de kandidaten daarvoor bedragen tot 3000 euro neertelden.

Geen verbod tot werken

De rechtbank ziet verder geen aanleiding om aan de man een verbod tot het werken als rijexaminator op te leggen, zoals de officier van justitie wilde. Hij is al door het CBR ontslagen en wordt over enkele maanden 65 jaar, zodat er geen noemenswaardige kans is op herhaling is, aldus de rechtbank.

Wel moet de oud-examinator de kosten van een door het CBR in de arm genomen recherchebureau betalen.