Maandagochtend is koud begonnen. Het heeft in de nacht van zondag op maandag op grote schaal aan de grond gevroren. Op veel plaatsen moeten automobilisten hun ruiten krabben.

Volgens weerbureau Weeronline werd de laagste temperatuur gemeten in Eindhoven met op 10 cm hoogte een temperatuur van -5,1 graden.

Ook op normale meethoogte van 1,5 meter vroor het op verschillende plaatsen. Het koudst werd het in Deelen met -1,4 graden.

Fruittelers moesten hun fruitbomen beschermen tegen de vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de bomen te besproeien; bij het vormen van een een ijslaagje op de bloesem komt warmte vrij, waardoor het niet verder afkoelt dan tot circa 0 graden. Een andere optie is de boomgaard verwarmen met vuurpotten.

Geleidelijk warmer

Na de koude nacht wordt het maandagmiddag 10 tot 13 graden. Komende nacht liggen de minima volgens Weerplaza tussen 4 en 8 graden.

Later deze week wordt het geleidelijk warmer. In het zuiden kan het volgens Weeronline donderdag zelfs 19 tot 20 graden worden. De meeste nachten blijven wel koud verlopen.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Woensdag 12°C 6°C ZW 3
Donderdag 11°C 4°C ZO 2
Vrijdag 11°C 3°C O 3
Zaterdag 9°C 1°C O 4
Zondag 7°C -1°C O 4

Bekijk de actuele weersvoorspellingen