Het aanpakken van verkeershufters heeft voor de politie nog maar weinig prioriteit. In 2015 daalde het aantal boetes dat de politie uitschreef voor zware verkeersovertredingen met 42 procent.

Dit betekent overigens niet dat de overtredingen niet meer worden gemaakt. Het aantal boetes dat vorig jaar werd uitgedeeld op basis van foto’s van flitspalen steeg namelijk wel flink.

Maar grote verkeersovertredingen die door agenten moeten worden geconstateerd, worden nog maar nauwelijks beboet. Het gaat om zaken als rechts inhalen, bumperkleven of het negeren van rode kruizen, meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van de gegevens van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Voor appen en bellen achter het stuur werden zelfs de helft minder boetes uitgedeeld in 2015. In totaal werd nog maar 3 procent van alle verkeersboetes wordt daadwerkelijk uitgeschreven door agenten. Dit aantal was in 2010 nog 10,5 procent.

Verkeerd signaal

Deskundigen maken zich zorgen over deze ontwikkelingen en stellen dat het niet bekeuren van verkeershufters gevolgen gaat hebben voor de verkeersveiligheid.

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee noemt dit "een verkeerd signaal. Als duidelijk wordt dat de pakkans voor verkeerszondaars kleiner wordt, zullen mensen eerder de gok gaan wagen."

Bovendien is asociaal gedrag op de weg een grote ergernis voor andere weggebruikers.