Mario D. is vrijdag veroordeeld tot vijftien maanden cel. De bestuurder van de monstertruck die in september 2014 in Haaksbergen het publiek inreed, is schuldig bevonden aan dood door schuld.

Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en er vielen 24 gewonden. De 51-jarige D. kreeg tevens een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd.

De rechtbank vindt dat D. meer had moeten doen om risico's in te dammen. De doden en gewonden zijn gevolg van verwijtbaar gedrag van D. Hij was aanmerkelijk onvoorzichtig en de ruimte waarin de stunt plaatsvond was te klein voor een veilige afwikkeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar tegen M. geëist en een beroepsverbod van tien jaar.

Bekijk de uitspraak in de rechtszaal

Begrafenis

D. was zelf niet aanwezig in de rechtszaal omdat hij bij de begrafenis is van zijn broer.

Het betoog van de advocaat van D. dat de niet werkende achterwielbesturing de oorzaak van het ongeluk is geweest, werd door de rechtbank verworpen omdat technisch onderzoek dit niet ondersteunt. 

De advocaat van D. noemt de uitspraak teleurstellend, ''omdat de rechtbank niet voor het alternatief heeft gekozen om een werkstraf op te leggen.''

''Een beroepsverbod van vijf jaar is niet zo belangrijk. Mijn cliënt is na dit trieste ongeval natuurlijk al lang klaar met het uitvoeren van stunts'', aldus de advocat van D.

Stichting

De organisatie van het jaarlijks terugkerende evenement, de stichting Ster Evenementen, werd ook dood door schuld verweten en is veroordeeld tot een boete van 25.000 euro. Dat was ook de eis van het OM.

De rechtbank vindt dat de stichting ernstig tekort is geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. De stichting is geen rechtspersoon en kan daarom alleen een geldboete worden opgelegd.