Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld.

Dat maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag bekend.

Het ziekenhuis wordt al sinds oktober vorig jaar nauwlettend in de gaten gehouden, naar aanleiding van een aantal calamiteiten op de afdelingen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) en Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie (HHCO).

De inspectie is naar eigen zeggen een onderzoek begonnen naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en HHCO. Met het instellen van verscherpt toezicht kijkt de inspectie of de directie van het UMC Utrecht de noodzakelijke stappen zet bij ''het herstellen van het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van zorg''.

Volgens IGZ is de directe aanleiding voor de maatregel ''het handelen van de raad van bestuur in de afgelopen periode en met name de communicatie van het ziekenhuis richting de inspectie rond de werkhervatting van een arts die sinds november was vrijgesteld van directe patiëntenzorg.''

Verzwegen

De problemen bij het UMC Utrecht werden eind vorig jaar aan het licht gebracht door onderzoeksprogramma Zembla. De afdeling keel-, neus- en oorheelkunde zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen.

Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Inspecteurs zullen aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen aan het ziekenhuis. De instelling moet maandelijks rapporteren over de voortgang.