Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld heeft op een Duitse veilingsite een uniek capitulatiedocument van Rotterdam uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het document is ruim zeventig jaar oud.

Het handgeschreven velletje papier is het tweede ultimatum en het capitulatiedocument van de stad. Groeneveld schrijft daarover in zijn boek Rotterdam Frontstad dat donderdag verschijnt.

De Duitse bezetter vraagt in het document in mei 1940 om de overgave van Rotterdam. Er wordt op dat moment nog onderhandeld over een ultimatum, maar de voorbereidingen op de bombardementen op Rotterdam zijn dan al in volle gang. 

Slechts een deel van de bommen valt uiteindelijk niet op de stad. Daarna wordt het capitulatiedocument alsnog ondertekend.

Burgemeester

Het document is volgens Groeneveld voor het laatst gezien door burgemeester P.J. Oud tijdens de afhandeling van de capitulatie op de commandopost van kolonel Scharroo, de commandant die verantwoordelijk was voor de verdediging van Rotterdam.

Oud verklaarde na de oorlog voor de parlementaire enquêtecommissie dat dit document was verdwenen in de chaos rond een schietincident dat daar toen plaatsvond.