Drie jeugdzorginstellingen roepen woensdag in een brandbrief aan de politiek op tot uitstel van meerderjarigheid voor een groep zeer kwetsbare jongeren met een licht verstandelijke beperking. 

Enkele honderden jongeren komen volgens de jeugdzorgorganisaties - William Schrikker Groep, Trajectum en 's Heeren Loo Zorggroep - in ernstige problemen door een systeemfout. Onderzoeksprogramma Zembla, dat de brandbrief in handen heeft, spreekt van een "systeemfout". 

"We pleiten voor een juridische maatregel die hulpverlening kan verplichten aan 18-plussers die zulke hulp niet wensen, maar wel nodig hebben. Als de situatie daarom vraagt, moeten we als maatschappij doortastend durven optreden. Laat 18-plussers met verstandelijke beperingen niet aan hun lot over!", schrijven de organisaties in de brief.

Volgens de organisaties kunnen sommige jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen na hun achttiende verjaardag, als ze volgens de wet volwassen zijn, nog niet op hun eigen benen staan. Sommigen zijn in hun ontwikkeling niet ouder dan twaalf jaar. Ze zeggen voor zichzelf te kunnen zorgen, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn. 

"Ze komen op straat terecht, in de criminaliteit of in de prostitutie", stelt hoogleraar Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg. "Ik vind dat deze jongeren tegen zichzelf beschermd moeten worden. Hun meerderjarigheid moet opgeschort kunnen worden zodat begeleiding en behandeling doorloopt, ook tegen hun eigen wil."

Piet Yntema, directeur van een instelling die is verbonden aan de 's Heeren Loo Zorggroep, zegt moedeloos te worden van de huidige situatie. "Je weet dat het mis gaat, maar je kunt niks doen want ze zijn voor de wet meerderjarig. De risico’s zijn enorm. Schulden, verslaving, seksuele uitbuiting. Het is verschrikkelijk voor de jongeren zelf, maar ook voor hun ouders."