Op Schiphol heeft de marechaussee dinsdagavond een man aangehouden na de melding van een 'verdachte situatie'. Ook op station Leiden Centraal deed zich een 'verdachte situatie' voor, maar dit bleek vals alarm.

Op Schiphol deed de verdachte situatie zich voor op het busplatform voor de luchthaven, zegt een woordvoerder van de marechaussee tegen NU.nl.

Een man werd rond 21.30 uur aangehouden voor Schiphol Plaza. Dat gebied werd onderzocht en was afgezet met linten. Meerdere zwaarbewapende politiemannen stonden in en rond het gebied. Rond 1.30 uur, in de nacht van dinsdag op woensdag, werd het gebied weer vrijgegeven.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bagage van de verdachte onderzocht. In zijn bagage werden geen gevaarlijke stoffen gevonden. Er wordt nog uitgezocht waarom de aangehouden man zich verdacht gedroeg op de luchthaven.

Rond 23.30 uur zouden volgens de NOS nog meer aanhoudingen zijn verricht, maar die verdachten zouden weer zijn vrijgelaten. De marechaussee kan de aanhouding van de overige personen niet bevestigen. "Het zou kunnen dat er meer aanhoudingen zijn verricht", zei de woordvoerder. "Maar voor zover het mij bekend is, hebben die hier niets mee te maken."

Gevolgen

Als gevolg van de afzetting van het busplatform voor Schiphol konden bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. De haltes Airport, Skyport, P12 en Havenmeester kwamen tijdelijk te vervallen.

De situatie had geen gevolgen voor het vliegverkeer, liet een woordvoerder van luchthaven Schiphol aan NU.nl weten. "Er zijn rond dit tijdstip sowieso weinig vertrekkende vluchten. En de vliegtuigen die aan zouden komen, komen gewoon aan", aldus de zegsman.

Video: Verdachte situatie op Schiphol

Leiden

Ook op Leiden Centraal werd rond 22.00 uur een 'verdachte situatie' gemeld, aldus een woordvoerder van de politie Haaglanden. Vanwege die situatie is een trein stilgezet. 

Het bleek echter een valse melding over verdachte omstandigheden, meldt de woordvoerder rond 22.30 uur. Vanwege de melding is iemand aangehouden. Meer informatie is niet bekendgemaakt.

Volgens Omroep West melden ooggetuigen dat agenten in kogelwerende vesten op het station rondliepen. Op foto's is te zien dat de politie een deel van het station hermetisch had afgesloten.