In een groot drugsonderzoek hebben de politie en douane maandag en zaterdag opnieuw twee mensen aangehouden. Het gaat om een 51-jarige man uit de gemeente Moerdijk. 

Hij is de leider van een chapter van motorclub No Surrender. De andere aangehouden persoon is een 62-jarige man uit de gemeente Bergen op Zoom.

Eerder werden in de zaak ook al twee mannen aangehouden.

De arrestaties volgen na de vondst van 1200 kilo cocaïne met een straatwaarde van zeker 30 miljoen euro. De vondst werd gedaan aan boord van een visserboot die in januari tijdens een zware storm strandde in Cadzand.

Sleepboot

In totaal zijn in deze zaak nu elf verdachten aangehouden. Afgelopen zaterdag werd bekend dat een man uit Winschoten en een man uit Oldambt in Barendrecht zijn gearresteerd. Het zijn bemanningsleden van de sleepboot 'Marian V'. Deze vertrok eind december vanuit Paramaribo met bestemming Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de partij cocaïne vanaf de sleepboot is overgeheveld op de vissersboot 'Zeeland'.

Hoge golven

Deze vissersboot viel op 15 januari in een zware storm ten prooi aan metershoge golven. De Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij redden de vier opvarenden nadat de bemanning een noodsignaal had uitgezonden.

De boot liep daarna in Cadzand op de kust. Politie en douane vonden vervolgens de pakketten met pure cocaïne aan boord. De schipper van het vaartuig werd dezelfde dag al aangehouden

Geladen vuurwapens

Bij doorzoekingen in een woning, waarin ook de opgepakte voorman van No Surrender verbleef, zijn onder meer drugs en een geladen vuurwapen aangetroffen.

Eerder werden bij doorzoekingen in woningen in Barendrecht, Bad Nieuweschans en Rotterdam diverse goederen in beslag genomen, zoals laptops, telefoons, USB-sticks, bankpassen en administratie.

Verbod

De hoogste Rotterdamse politiechef Frank Paauw pleitte dinsdag voor een verbod op motorbendes als Hells Angels, No Surrender, Satudarah, Bandidos en Mongols. Vorige week beschoten leden van de Hells Angels en de Mongols elkaar in een bomvolle foyer van een hotel. 

De discussie over het wel of niet verbieden van de motorclubs is al jaren gaande. Maar de situatie is volgens Paauw dusdanig verergerd dat het vraagstuk onverminderd de aandacht vraagt.