De 27-jarige Milco G. uit Purmerend heeft een celstraf van zeventien jaar gekregen voor het plegen van een bomaanslag op een woonboot in Wormer. Daarbij kwam een 53-jarige man om het leven en raakte een vrouw ernstig gewond.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging, of een celstraf van twintig jaar geëist.

De bomaanslag vond plaats op 13 april vorig jaar. G. bleek zich te hebben vergist in de boot. Zijn werkelijke doelwit was een woonboot in de buurt, waarop een man leefde die volgens G. in het verleden zijn zusje had misbruikt. Voor die beschuldiging vond de politie nooit bewijs.

Voor de rechtbank zei G. dat het niet zijn bedoeling was om slachtoffers te maken. Hij wilde alleen een gat in de woonboot blazen. "Ik ben me kapot geschrokken toen bleek dat er slachtoffers waren", aldus G.

De vriendin van het dodelijke slachtoffer raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

Volgens de rechtbank is echter wel bewezen dat G. iemand van het leven wilde beroven. Er wordt geen tbs opgelegd, omdat niet bewezen kan worden dat hij op het moment van de aanslag een psychische stoornis had.

Bekijk reacties van buurtbewoners net na de explosie