De meermalen voor drugshandel veroordeelde crimineel Henk R., alias de Zwarte Cobra, komt na jarenlang touwtrekken tijdelijk terug naar Nederland. Hij zit nu een straf in de Verenigde Staten uit.

R. komt volgens zijn advocaat Mark Teurlings naar Nederland, omdat hij hier berecht gaat worden voor zijn rol in het liquidatieproces Passage en om in die megazaak te getuigen.

De Zwarte Cobra wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de van oorsprong Griekse drugshandelaar Henie Shamel en zijn Belgische vriendin Anne de Witte.

De slachtoffers werden op de avond van 8 mei 1993 in Antwerpen doodgeschoten op het moment dat Shamel zijn Mercedes bij zijn appartement parkeerde. Shamel zou een forse claim hebben uitstaan bij R. ''Liquideren is goedkoper dan betalen'', zou de Nederlandse drugsbaron zich over deze kwestie hebben laten ontvallen.

VS

Al jarenlang probeert Teurlings de Amerikaanse autoriteiten te bewegen om R. zijn straf in Nederland te laten uitzitten, maar de Amerikanen wilden hem tot nu toe niet aan Nederland overdragen. Na het proces in Nederland moet hij in principe nog terug naar de VS om de rest van zijn straf uit te zitten.Teurlings gaat proberen de autoriteiten in de VS alsnog te overtuigen om R. dit in Nederland te laten doen.

De rechtbank in New York veroordeelde de Zwarte Cobra in januari 2006 tot twintig jaar cel en een miljoen dollar boete. Hij kreeg dit vonnis voor het voornemen om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen.