De politie heeft te veel taken op haar bord, waardoor agenten niet altijd op tijd kunnen zijn bij spoedgevallen.

De politievakbonden NPB, ACP en ANPV vinden dat de politie en politiek duidelijke keuzes moeten maken. Ook worden de bezuinigingen aangewezen als oorzaak van de hogere aanrijtijden.

Woensdag bleek uit gegevens die NU.nl bij de politie heeft opgevraagd dat agenten vorig jaar minder vaak binnen vijftien minuten ter plaatse waren bij noodoproepen. Dat verbaast de Nederlandse Politiebond (NPB) allerminst.

"De politie wordt grootschaliger en maakt geen duidelijke keuzes", verklaart een woordvoerder van de bond. "Ze willen alles blijven doen, waardoor sommige taken minder goed worden uitgevoerd."

Politiebond ACP onderschrijft die conclusie. Agenten worden vaker ingezet voor onder meer de registratie van het toenemende aantal vluchtelingen en de verhoogde inzet op terreurdreiging. Volgens ACP is het gevolg dat minder politiemensen beschikbaar zijn voor noodhulp.

Bezuinigingen

Politiechef Oscar Dros ontkent dat de aanrijtijden te maken hebben met bezuinigingen. "Wij hebben niet minder voertuigen of personeel beschikbaar." De bonden weerspreken die conclusie.

Volgens ACP zijn de afgelopen jaren veel kleine bureaus gesloten. Veel teams moeten vanuit centrale locaties vertrekken, waardoor de afstanden naar het buitengebied groter worden. "De keuze om hierop te bezuinigen heeft dus wel degelijk invloed op de aanrijtijden", zegt een woordvoerder van ACP.

De Nederlandse Politiebond (NPB) wijst ook op onderbezetting bij de politie. "Er zijn minder mensen beschikbaar en er is een hoog ziekteverzuim. Sommige eenheden krijgen daardoor roosterproblemen. Dan plaats je vooral mensen rondom de stadskernen, waardoor het buitengebied minder goed bereikbaar wordt."

Veiligheid

De veiligheid van burgers komt door het huidige beleid in gevaar, vrezen de bonden. "Bezuinigingen aan de ene kant en een grotere vraag aan de andere kant heeft onherroepelijk gevolgen voor de inzet en beschikbaarheid van de politie. En dus voor de veiligheid van burgers", zegt ACP.

Ook de NPB maakt zich zorgen om de veiligheid van burgers. "Als iemand aangeeft dat hij hulp nodig heeft, dan moet de politie daar zo snel mogelijk aanwezig zijn. We hebben een tijdgrens met elkaar afgesproken. Als je dat niet haalt, dan is dat niet goed."

"De politie en politiek moet keuzes maken", stelt de NPB. "Er is altijd geld beschikbaar, alleen moeten we bepalen wat onze veiligheid waard is."

Aanrijtijden per gemeente