De politie komt vooral in de noordelijke gemeenten vaak te laat bij noodgevallen. In het merendeel van de gevallen arriveerde de politie in 2015 bovendien later dan in 2014. 

Landelijk waren agenten in 2015 minder vaak binnen een kwartier ter plaatse bij noodoproepen. In 2014 was 86,1 procent binnen 15 minuten aanwezig, vorig jaar was dat gedaald naar 85 procent. Dat blijkt woensdag uit gegevens die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de politie heeft opgevraagd.

In voorgaande jaren streefde de politie er nog naar om binnen 85 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Vorig jaar is die streefnorm opgehoogd naar 90 procent.

In negen van de tien politie-eenheden waren agenten minder vaak op tijd dan in 2014. In stadse omgevingen worden de aanrijtijden makkelijk gehaald. In gebieden met weinig meldingen is het lastiger om de 90 procent te halen, verklaart Oscar Dros, politiechef van de eenheid Noord-Nederland en portefeuillehouder aanrijtijden.

'Uitgestrekte gebieden'

"Dat zijn vaak uitgestrekte gebieden, waar het lastiger is om op tijd te zijn", zegt Dros. "En ik denk ook niet dat we overal 90 procent gaan halen. Dat kunnen we niet garanderen. We zouden dan bijvoorbeeld agenten moeten schuiven van andere plekken naar nooddiensten. Die zijn daar ook hard nodig."

Als de norm naar gemeenten wordt doorgetrokken, dan is 81 procent van de gemeenten structureel te laat. Dat is het hoogste percentage in de afgelopen vijf jaar.

"Wij zijn nog volop aan het analyseren waar het aan ligt", zegt Dros. Volgens de politiechef is het totale aantal spoedmeldingen toegenomen en gaat de politie vaker af op verdachte situaties. "Zo vergroten wij de kans om daders op heterdaad te betrappen."

Dros ontkent dat de aanrijtijden te maken hebben met bezuinigingen. "Wij hebben niet minder voertuigen of personeel beschikbaar." De politie probeert volgens Dros steeds vaker politie beter in de uitgestrekte gebieden te positioneren om sneller aanwezig te zijn.

Gemeenten

In de Groningse gemeente De Marne zijn agenten het traagst bij spoedgevallen aanwezig. Slechts 30,5 procent is binnen een kwartier aanwezig bij zogeheten PRIO1-incidenten. Ook op Schiermonnikoog (33,3 procent) en het Friese Ferwerderadiel (41 procent) zijn agenten niet snel aanwezig.

De Noord-Hollandse gemeente Zeevang had vorig jaar maar twee spoedgevallen, en was in beide gevallen op tijd ter plaatse. Zeist en Soest waren ook snel in noodgevallen, met respectievelijk 95,2 en 94,8 procent.