32 mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc in Geldermalsen eind vorig jaar, moeten zich in mei en juni voor de rechtbank verantwoorden.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

De gemeenteraad van Geldermalsen hield op 16 december een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Buiten de raadszaal ontstonden ongeregeldheden en moest de politie ingrijpen.

Sindsdien zijn er 44 aanhoudingen geweest. Veertien verdachten konden meteen na de rellen worden opgepakt, de rest kon worden aangehouden na het tonen van beelden. 

Uiteindelijk moeten 32 verdachten voor de rechter verschijnen. De eerste zaak tegen zeven personen is op 30 mei. Andere zittingsdagen zijn 10, 13 en 16 juni.

Verdenkingen

De meeste personen worden verdacht van openlijke geweldpleging en het verstoren van de raadsvergadering. Andere verdenkingen zijn zware mishandeling, bedreiging van een raadslid en het beledigen van een ambtenaar in functie.  

Vijf verdachten hebben een boete gekregen voor wapenbezit en het opsteken van een middelvinger richting een verbalisant. Ze hoeven niet voor de rechtbank te verschijnen.

Van zeven personen heeft het OM de zaak geseponeerd. Er was niet genoeg bewijs of de aanhouding was onterecht.

Video: Veertien verdachten meteen na rellen opgepakt