Ongeveer 75 buschauffeurs hebben zich dinsdagochtend in Almere gemeld bij de staking om de veiligheid in de bussen te verbeteren. Het werk werd tot 9.30 uur stilgelegd.

Volgens Jan Heilig van FNV Streekvervoer verliep de staking goed. "Het hele management is er ook. De sfeer was goed. We wisten dat er bereidheid was om te staken en dat blijkt ook aan de opkomst."

Er reden geen bussen in Almere en geen streekbussen naar Amsterdam, Hilversum en Utrecht. De chauffeurs willen van de gemeente toezeggingen over veiligheidsmaatregelen. Ze willen andere apparatuur in de bussen zodat er niet meer contant betaald kan worden.

"We hebben tot nu toe echter helemaal niks van de wethouder gehoord. Als dit zo blijft gaan we volgende week weer actie voeren. Dat gebeurt dan woensdag of donderdag in de avondspits", zei Heilig.

Connexxion had een kort geding aangespannen om de staking te verbieden. De vervoerder vond dat de reiziger door de actie te veel wordt gedupeerd. De rechtbank in Utrecht oordeelde maandag echter dat de actie van FNV Streekvervoer door mocht gaan.

Video: Buschauffeurs Almere staken voor betere veiligheid 

Apeldoorn

Ook in Apeldoorn reden dinsdagochtend geen bussen vanwege een spontane actie van chauffeurs van vervoerder Syntus. Het werk werd van 5.00 tot 7.30 uur neergegelegd.

De actie is opgezet nadat een chauffeur maandagavond rond 22.30 uur in de stad werd overvallen door twee personen met een pistool. De bestuurder raakte niet gewond, maar is wel erg geschrokken, laat een woordvoerder van Syntus weten.

De chauffeurs in Apeldoorn willen ook betere veiligheidsmaatregelen, zoals extra toezicht en geen contant geld in de bus. De directie gaat dinsdagochtend hierover in spoedoverleg. De actie bij Syntus staat los van de staking in Almere.

Arriva

Vervoersbedrijf Arriva heeft eind maart als eerste vervoersbedrijf in Nederland toegezegd contant geld weren uit de bussen. FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen willen deze toezegging ook van andere vervoerders.

"Wij hebben de bedrijven tot uiterlijk maandag 11 april de tijd gegeven om met een antwoord te komen", zegt Heilig tegen NU.nl. Landelijke acties worden niet uitgesloten.