De website Vlinderscrime.nl moet op last van de rechter de delen van verhoren van Willem Holleeder die het had gepubliceerd verwijderen.

De Nederlandse Staat had een kort geding tegen de website aangespannen. De stukken moeten van de rechter zeker zes maanden van de website verwijderd worden.

De rechter zegt het 'aannemelijk'  te vinden dat het openbaar maken van de getuigenissen 'de strafrechtspleging' in gevaar kunnen brengen in de liquidatiezaak tegen Willem Holleeder én in het hoger beroep van de liquidatiezaak Passage, meldt het Parool.

De documenten werden zondag gepubliceerd op Vlinderscrimeeen website van voormalig crimineel Martin Kok. Op de website stonden getuigenissen van Willem Holleeder, zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. In het televisieprogramma Pauw zegt Kok dat hij de stukken ontving "na drie dagen wachten in de parkeergarage" en dat hij er niet voor heeft betaald.

Kok verdedigde de publicatie van de documenten bij Pauw. "Iedereen mag het gebruiken, alleen ik niet. Ik vind het ongekend. Iedereen moet weten hoe die man in elkaar zit." Als Kok de documenten niet verwijderd, krijgt hij een dwangsom van 5.000 euro per uur, dat kan oplopen tot maximaal 50.000 euro.

Doodgeschoten

Uit gelekte stukken blijkt onder meer dat Holleeder eind 2014 investeerde in drugshandel. Holleeder verklaart in de stukken dat hij contact onderhield met de vorig jaar geliquideerde Lucas Boom.

Holleeder zegt dat hij een dag voor zijn arrestatie eind 2014, 85.000 euro zou krijgen voor zijn aandeel in de drugshandel van Boom, die op 9 juni 2015 in Zaandam op straat werd doodgeschoten.

In de verklaringen zegt Holleeder ook dat zijn zussen Sonja en Astrid betrokken waren bij het vervoeren en bewaren van de opbrengsten van de drugshandel. Astrid zou thuis een berging hebben waar het geld werd bewaard.

Video: De strafzaak van Holleeder in 60 seconden

Animatie door: In60seconds