De politie heeft maandag bij een grote politieactie tegen drugscriminelen zes drugslabs ontmanteld, vijfduizend kilo aan chemicaliën gevonden en 55 mensen aangehouden.

De invallen vonden vooral in het Zuiden van Nederland plaats. De politie verrichte daar 111 doorzoekingen.

Naast de labs en arrestaties, leverde de actie 15 kilo pillen, 15 kilo MDMA, 20 kilo amfetamine, en een wietplantage op. Ook heeft de politie twintig wapens in beslag genomen.

Daarbij ging het om handvuurwapens, een Uzi, een Kalasjnikov, diverse stroomstootwapens, steekwapens en boksbeugels.

Verder nam de politie in totaal 400.000 euro in beslag en twee Harley-Davidsons, 26 auto’s, een vrachtwagen, vijf scooters, twee boten, een jetski en een quad. De politie vermoedt dat deze spullen met crimineel geld zijn gekocht

Rotterdam

Op het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam werd een amfetaminelab ontmanteld. In het lab stonden vaten met 4.000 liter chemicaliën, waarmee volgens de politie een grondstof voor amfetamine (BMK) wordt gemaakt.

In Eindhoven vond de politie in een loods 75 vaten olie en vijf tonnen met aceton. Deze grondstoffen zouden worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

Volgens de politie ging het hier om een drugslaboratorium in aanbouw.

Informatie

Agenten observeerden en luisterden gesprekken af in Best, volgens de politie een belangrijke ontmoetingsplek voor drugscriminelen.

Tientallen verdachten verzamelden zich onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf. Dit leverde zoveel informatie op dat hier vijftig deelonderzoeken uit voortkwamen.

Ook in België viel de Belgische politie op meerdere locaties panden binnen. Zij deden dit op verzoek van de Nederlandse justitie.

Twee hoofdverdachten konden in Best worden aangehouden. Een derde hoofdverdachte werd in Tsjechië opgepakt.

Video: Politie geeft beelden vrij van drugsoperatie Best