Sobibor-overlevende Jules Schelvis is zondag op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen.

Dat heeft de Stichting Sobibor maandag bekendgemaakt.

Schelvis werd met zijn vrouw Rachel op 1 juni 1943 met 3005 anderen vanuit Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor overgebracht. Schelvis was de enige van dat transport, die de oorlog overleefde. Schelvis overleefde in totaal zeven concentratie- en vernietigingskampen.

In Sobibor, vlak bij de grens met Oekraïne, werden in een jaar tijd zeker 170.000 mensen, voornamelijk Joden, door de nazi's vermoord. Van de slachtoffers kwamen ruim 34.000 uit Nederland. Schelvis was één van de achttien Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp.

Een groot deel van zijn familie overleefde de oorlog niet. Alleen zijn moeder en zuster bleken na de oorlog nog in leven.

Expert

Schelvis was lang dé expert als het ging om het vernietigingskamp. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor wordt door velen gezien als een belangrijk werk over het kamp.

Schelvis was medeoprichter van de Stichting Sobibor. Naast Vernietigingskamp Sobibor schreef hij ook Binnen de poorten en Ooggetuigen Sobibor. Zijn laatste boek Er reed een trein naar Sobibor verscheen in 2012.

Hij was initiatiefnemer van het oorlogsmonument De Tekens van Westerbork, dat in 2001 vlakbij het voormalige kamp bij Hooghalen (Drenthe) werd geplaatst.

Video: Holocaust-overlever Jules Schelvis (95) overleden

Holocaust-overlever Jules Schelvis (95) overleden
Holocaust-overlever Jules Schelvis (95) overleden

Demjanjuk

Schelvis was ook een van de dertig slachtoffers en nabestaanden die in het proces tegen de voormalige bewaker van Sobibor John Demjanjuk als medeaanklager optrad.

De Oekraïense oorlogsmisdadiger zou tussen maart en september 1943 aan de moord op 27.900 joden deelgenomen hebben. Demjanjuk overleed op 17 maart 2012.