Leerrichtingen vmbo-t en havo zouden beter samengevoegd kunnen worden, vindt vertrekkend voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. Zoals het nu gaat, wordt er volgens hem talent verspild.

Het imago van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) speelt daarbij een rol, legt Van Zijl uit in een interview met Trouw.

Volgens Van Zijl leggen mensen het hele mbo langs dezelfde lat als het laagste niveau, waar kwetsbare jongeren met beperkingen zitten. 

Om die reden worden kinderen op jonge leeftijd al "in een groef geduwd waar ze moeilijk uitkomen". Van Zijl doelt daarmee op de keuze voor een middelbare school. 

Talent

"Ouders duwen hun kinderen naar de havo, want dan ga je hogerop. [..] Met die vroege selectie verspillen we talent. Ik zie soms jongeren met hangen en wurgen havo doen en daarna falen op het hbo. En hoe degenen die bij ons terechtkomen, opleven, hun plek en zelfvertrouwen vinden."

Met het samenvoegen van vmbo-t en havo zouden kinderen meer tijd krijgen om te zien welke route het beste bij hun past.

Van Zijl is acht jaar voorzitter van de MBO Raad geweest. Daarvoor was hij Kamerlid namens de PvdA. Wie hem opvolgt is nog niet bekend.