De politie en het Openbaar Ministerie (OM) houden maandag een grote gecoördineerde actie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland.

Tijdens operatie Trefpunt zijn sinds maandagochtend 5.00 uur meer dan honderd panden doorzocht en zeker vijftig aanhoudingen verricht. Ongeveer 1.500 politiemensen en OM-medewerkers zijn hierbij betrokken.

Bij de actie zijn drie hoofdverdachten opgepakt, waarvan een in Tsjechië. Ook worden er invallen gedaan vlak over de grens in België, meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket tegen NU.nl. Volgens Het Parool worden ook invallen gedaan in Amsterdam. 

De actie komt voort uit een groot onderzoek naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best (Oost-Brabant). Tientallen verdachten verzamelden zich bij een 'party-verhuurbedrijf' om afspraken te maken over de handel en productie van synthetische drugs. 

De drie hoofdverdachten vormden de spil van de drugshandel in Best. De politie heeft de locatie geobserveerd en afgeluisterd. Deze informatie zorgde voor zo'n vijftig deelonderzoeken.

Nagetrokken

In de afgelopen jaren hebben in totaal zo'n zevenhonderd personen de locatie bezocht. Iedereen wordt nagetrokken door de opsporingsdiensten. Verwacht wordt dat er na maandag meer arrestaties zullen volgen.

Door de deelonderzoeken konden partijen drugs worden onderschept en werden drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en zijn wapenvondsten gedaan. De politie en het OM verwachten maandag meer inzicht te krijgen in verschillende criminele netwerken in het zuiden van Nederland.

Bij de actie van maandagochtend is een woonhuis in Eindhoven een drugslab gevonden en zijn in Waalre verschillende wapens aangetroffen, waaronder automatische vuurwapens. In een andere woning in Eindhoven is een hennepplantage aangetroffen. 

Video: Grote politieactie Zuid-Nederland

Intensivering Zuid

Sinds een jaar is onder de noemer Intensivering Zuid de aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg geïntensiveerd. 

De traditionele Hollandse criminele netwerken hebben hun activiteiten naar het zuiden van Nederland verschoven en daarom zijn criminele acties als liquidaties, drugshandel en witwassen in die regio toegenomen.