Twee potvissen zijn zaterdagochtend gesignaleerd in de Westerschelde in Zeeland. Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij waren ze rond 13.00 uur weer richting de Noordzee aan het zwemmen.

Dat laat de KNRM weten via Twitter.

De KNRM was opgeroepen en zette een boot met vrijwilligers in om de dieren te helpen. De dieren waren gezien ter hoogte van Vlissingen en Breskens. Ze zouden vrijdag al gezien zijn voor de kust van Ouddorp, bevestigde een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aan NU.nl.

De medewerkers van de KNRM hielden zaterdagochtend de scheepvaart op afstand. De Westerschelde is een drukke vaarroute voor het havenverkeer naar Antwerpen.  

Als de dieren niet uit zichzelf waren teruggezwommen, had Rijkswaterstaat zaterdagmiddag geprobeerd de potvissen weer richting de zee te bewegen. Dit gebeurt door met drie boten een soort trechter te vormen, in de hoop dat de potvissen daar doorheen de goede kant op zwemmen.

Texel

In januari strandden er meerdere potvissen op het strand bij Texel. De jongste potvis was 19 jaar oud en de kleinste van de groep. 

Experts zijn nog bezig met het onderzoek naar de gestrande potvissen, allemaal mannetjes. Ze proberen er onder meer achter te komen waarom de potvissen in de Noordzee terechtkwamen.

Video: Potvissen gesignaleerd

Twee potvissen gesignaleerd in de Westerschelde
Twee potvissen gesignaleerd in de Westerschelde

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto of mail naar redactie@nufoto.nl. Video's kunnen naar video@nu.nl.