Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie bij de Hoge Raad om de straf die een Syriëganger Mohammed El A vorige maand kreeg opgelegd. 

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de Arnhemmer El A. tot achttien maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk omdat hij voorbereidingen trof om te kunnen deelnemen aan een terroristische organisatie.

Hij werd niet veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Het OM is het daar niet mee eens.

Dat El A. geld heeft geworven voor een terroristische organisatie kon wel worden bewezen, maar het geld was de organisatie nog niet ten goede gekomen. Daarom was er volgens het hof slechts sprake van voorbereiding. Het OM kan zich hier niet in vinden en wil duidelijkheid over dat onderscheid in de wet.

El A. werd ook vrijgesproken van het voorbereiden, faciliteren en samenspannen van terroristische misdrijven. Het OM is van mening dat het hof een te strikte wetsuitleg heeft gehanteerd.

De uitspraak van het gerechtshof is met het instellen van cassatie nog niet onherroepelijk geworden. 

Duitsland

El A. en zijn medeverdachte Hakim B. werden in augustus 2013 aangehouden in Duitsland. In de door hen gehuurde auto's lagen grote hoeveelheid goederen die volgens het OM bedoeld waren om mee te doen aan de gewapende strijd in Syrië. De twee mannen zelf claimden dat ze daar juist hulp wilden verlenen.

B. werd zowel door de rechtbank als later door het gerechtshof op alle punten vrijgesproken. Bij dat vonnis legt het OM zich neer.