Politiechef Erik Akerboom gaat vrijdag op bezoek bij de Landelijk Eenheid. Hij gaat praten over de werkdruk en mogelijke onrust onder het personeel waar De Telegraaf vrijdag over bericht.

Volgens een woordvoerder van de nationale politie brengt Akerboom het bezoek om de zorgen met de collega's bespreken. "Hij gaat er heen om te horen hoe het precies zit", aldus de zegsman.

De Telegraaf meldt dat er crisis is bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterreureenheid van de politie. Volgens de krant verwijt de DSI de politietop dat zij nooit iets terug hebben gezien van het extra geld dat beschikbaar is gesteld voor de dienst.

Tussen de twintig en dertig miljoen die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze dienst zou niet zijn geïnvesteerd.

Ook zou er sprake zijn van een verziekte sfeer op de werkvloer, tekort aan materieel, permanente overbelasting en het niet afschermen van privégegevens.

Niet verdwenen

De nationale politie laat in een reactie weten dat het geld wel is geïnvesteerd. "De dienst werkt aan een uitbreiding op basis van extra geld dat door het kabinet in mei 2015 aan KMAR (Marechaussee), Defensie en politie is toegekend. Signalen over tekorten aan middelen worden niet herkend. Het geld is niet verdwenen. Er zijn al middelen aangeschaft en ook is geld besteed aan overuren en het werven van nieuwe mensen."

Half december zei het hoofd van de DSI nog dat de instroom in de DSI voldoende was. Hij gaf aan dat er tijd nodig is om de uitbreiding die het kabinet wil, te realiseren. Zeker gezien de specifieke eisen die voor deze elite-eenheid gelden. Daarom is er toen ook een speciale interne wervingscampagne bij de politie gestart om de antiterreurteams aan te vullen.

24 uur per dag

Een deel van deze teams zitten nu in zogenoemde Rapid Response Teams (RRT). Die zijn 24 uur per dag in Nederland beschikbaar en gaan af op alle meldingen die mogelijk een terroristische achtergrond kunnen hebben.

Wel erkent de politie dat er bij een ander onderdeel dat zich bezighoudt met speciale operaties al langere tijd een grotere behoefte aan middelen, ICT en innovatie is. "De leiding betreurt de situatie en gaat in gesprek met de betreffende collega’s."

Vakbond

De politievakbond ACP maakt zich grote zorgen over de problemen bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterreureenheid van de politie.

"Deze collega's zijn al meer dan een jaar twaalf uur op en twaalf uur af bezig om de veiligheid in Nederland zo goed mogelijk te garanderen. Dit trekt een enorme wissel. Dit soort conflicten, waar we wel van weten, en waarover we al enige tijd dringend in gesprek zijn met de leiding, moeten zo snel mogelijk de wereld uit", zei voorzitter Gerrit van de Kamp vrijdag in het NOS Radio 1-journaal.

De bond wil opheldering over de investeringen die niet zijn gedaan. "Deze collega's worden heel zwaar belast en moeten zo snel mogelijk meer collega's en materieel tot hun beschikking hebben. We willen daar snel duidelijkheid over. We gaan op zo kort mogelijke termijn in gesprek met de korpsleiding om te kijken hoe dit kan worden opgelost."