Er hebben vrijdagochtend urenlang geen treinen gereden tussen Rotterdam Centraal en Gouda door een koperdiefstal. Rond 10.30 uur waren de problemen weer verholpen.

Volgens RTV Rijnmond gaat het om tientallen meters leiding die waren ontvreemd. De diefstal zou tegen 4.00 uur hebben plaatsgevonden.

Reizigers die van Rotterdam naar Utrecht wilden, moesten omreizen via Den Haag Centraal. Zij moeten rekening houden met een extra reistijd van tussen de 30 en 60 minuten.

Reizigers vanuit de richting Roosendaal die naar Utrecht wilden, kregen het advies te reizen via Den Bosch. Tussen Rotterdam en Amersfoort kunnen mensen via Schiphol de trein nemen.

Nachtelijke controles

Spoorbeheerder ProRail en de NS hebben de afgelopen jaren het aantal koperdiefstallen flink weten terug te dringen. De problemen namen toe naarmate de prijs van koper steeg.

Om iets tegen het verschijnsel te doen zijn nachtelijke controles met onder meer beveiligers ingevoerd. Verder zijn camera's op meerdere plekken langs het spoor geïnstalleerd om de dieven op heterdaad te kunnen betrappen en er zijn hekken geplaatst.

Synthetisch DNA

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden, maar waar het kan, heeft ProRail het materiaal vervangen door aluminium. Dat is veel minder waard.

De spoorbeheerder heeft veel koper bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst kan worden bepaald. In samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de metaalbranche is begonnen met de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper. Bovendien wordt vaak harder gestraft als de gevolgen voor het treinverkeer ingrijpender zijn, aldus Prorail.

Wegverkeer

Ook op de weg zijn vrijdagochtend enkele problemen meldt de VerkeersinformatieDienst VID. Op de A2 bij Zaltbommel kwamen twee auto's met elkaar in botsing, wat leidde tot de afsluiting van twee rijstroken. 

Op de A6 van Lelystad naar Muiden is een ongeluk gebeurd bij knooppunt Muiderberg. Bij de aanrijding zijn volgens Rijkswaterstaat een motorrijder en een auto betrokken. De linkerrijstrook is dicht, de file was rond 7.30 uur acht kilometer lang. Verkeer kan beter vanaf knooppunt Almere omrijden via de A27 en de A1.

Actuele verkeersinformatie