Rotterdamse communicatietoren hersteld na brand

De mediatoren in de Rotterdamse Waalhaven waar woensdag brand woedde, doet het weer naar behoren.

"We hebben weer spanning", laat een woordvoerder van eigenaar Alticom kort na middernacht weten.

Diverse radiozenders die gebruikmaken van de mast, zowel publieke als commerciële, waren na de brand slecht of niet te ontvangen in Rotterdam en omstreken.

De stroom was uitgeschakeld, zodat de brandweer het vuur dat op de begane grond woedde kon blussen. Onder meer Radio 1, Radio 4 en de commerciële stations ondervonden de gevolgen. Radio Rijnmond besloot een eigen noodzender in te schakelen.

Alticom verwacht dat in elk geval donderdagochtend alle zenders weer normaal te beluisteren zijn. Op zijn minst een deel van de zenders was in de nacht van woensdag op donderdag direct weer goed te ontvangen.

Elektrische installatie

De brand woedde woensdagmiddag in een elektrische installatie op de begane grond van de toren. Eerst moest de stroom worden uitgeschakeld. De installatie wordt gevoed door 23.000 volt.

Op de begane grond kwamen dikke rookwolken naar buiten. Een technisch medewerker van Alticom, de exploitant van de mast, zat op vijftig meter hoogte (op de 17e verdieping) in de toren enige tijd opgesloten en kon via luchtsluizen naar een kantoorpand ernaast weer buiten komen. Hij mankeerde niets.

Technici konden rond 17.00 uur 's middags de toren in voor een eerste inspectie. Vervolgens gingen ze aan het werk om een alternatieve stroomvoorziening aan te leggen. Die lijkt het goed te doen. Naar de precieze oorzaak van de brand doet Alticom nog onderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie