OM eist acht jaar cel en tbs tegen Bart van U. voor doden Els Borst en zus Loïs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015, zo werd woensdag bekend op de tweede dag van de rechtszaak.  

Het (OM) denkt dat Van U "sterk verminderd  toerekeningsvatbaar was". Hij wordt verdacht van doodslag, omdat hij uit een plotselinge opwelling zou hebben gehandeld. Daarom zou geen sprake zijn van moord, melden media die bij de rechtszaak aanwezig zijn. 

Experts van het Pieter Baan Centrum zeiden eerder dat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en tbs met dwangverpleging moet krijgen. Het OM neemt die conclusie over. De advocaat van Van U. zegt dat hij "volledig ontoerekeningsvatbaar" is.

Justitie denkt dat Van U. in een "waan" verkeerde toen hij zijn zus neerstak. Hij handelde niet uit noodweer, want Loïs was ongewapend en hij viel haar vanuit het niets aan. Bij de dood van Borst is opzet wel bewezen, omdat sprake zou zijn van een langer bestaand plan om de oud-minister te doden. Borst was geen "willekeurig slachtoffer". 

Volgens het OM gebruikte Van U. "grof geweld" toen hij Loïs om het leven bracht. Haar lichaam had meer dan veertig steekwonden, net als het lichaam van Borst. De manier waarop beide vrouwen zijn gedood vertoont overeenkomsten. 

Verdedigen

Over de dood van Loïs verklaarde Van U. volgens het OM dat hij zichzelf wilde "verdedigen," omdat hij door zijn zus werd gepest. "Ik kon op dat moment niet anders reageren." Van U. zou "onder dezelfde omstandigheden hetzelfde doen."

De confrontatie met Loïs zou zijn gegaan over een zak eierkoeken die Van U. niet lustte. Op de overloop van het appartement in Rotterdam waar ze samen woonden stak hij haar tientallen keren met een mes. 

De familie van Van U. denkt dat de ruzie ging om de aanstaande verbouwing van het appartement, waardoor Van U. bang was om uit het huis te worden gezet. Volgens deskundigen veroorzaakte dit bij hem "veel boosheid". 

Els Borst

Het OM meldt dat Van U. Els Borst op de dag van haar dood waarschijnlijk opwachtte bij haar woning in Bilthoven. Toen Borst, die terugkwam van een D66-congres,de garage binnenreed, liep hij achter haar aan. Terwijl ze de auto uitstapte, viel Van U. Borst van achteren aan en stak hij haar in het hoofd, de hals en handen. 

Dinsdag noemde Van U. het doden van Borst een "goddelijke ingeving". Tijdens een visioen zou hij de opdracht hebben gekregen de verantwoordelijke voor de euthanasiewet te doden. Borst legde die wet als minister van Volksgezondheid in 1999 voor aan de Tweede Kamer. De wet trad in 2002 in werking.

Van U. zei dinsdag in de rechtszaal spijt te hebben van zijn daden. Hij bood zijn excuses aan aan zijn familie en zegt ook dat hij de familie van Borst "geen pijn wilde doen". "Ik heb dit alles niet gewild," aldus Van U.

Fouten

Het OM zegt dat de dood van de slachtoffers voorkomen had kunnen worden en dat justitie "flinke steken heeft laten vallen". De advocaat van Van U. rekent het OM deze fouten zwaar aan.

Zo had hij hulp moeten krijgen voor zijn psychische problemen. Ook had hij op de dag van de dood van Borst nog vast moeten zitten wegens een eerdere veroordeling voor wapenbezit. Hij meldde zichzelf bij de politie, maar die liet hem weer gaan.

Ook liet de politie bij een eerdere aanhouding na om DNA af te nemen bij Van U.. De recherche vond op het lichaam van Borst DNA van de verdachte, maar het DNA van Van U. zat niet in een databank. Was dit wel het geval, dan had hij in 2014 al kunnen worden aangehouden.Van U. zit vast sinds de dood van Loïs in januari 2015.

Begin februari van dit jaar bekende Van U. Borst te hebben gedood. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor het proces. De rechter doet op 13 april uitspraak.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie