Willem Holleeder moet vanwege de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in april 2013 de volledige drie jaar van een oude straf uitzitten, waarvoor hij begin 2012 onder voorwaarden eerder vrij werd gelaten.

Daarnaast krijgt de 56-jarige Holleeder in hoger beroep vier maanden cel voor het bedreigen van de misdaadjournalist.

De straf is net zo hoog als de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook eiste het OM een jaar extra gevangenisstraf wegens het schenden van zijn proeftijd. Het hof legde uiteindelijk twee jaar meer op.

Holleeder bedreigde De Vries tijdens zijn proeftijd in april 2013, opgelegd in de zogeheten Kolbakzaak, die gaat over een reeks afpersingen van onder meer de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf, kwam Holleeder voorwaardelijk vrij.

Holleeder meldde zich die avond in april rond 22.00 uur bij de woning van De Vries en stak direct van wal toen de deur was opengedaan. Hij wilde verhaal halen bij De Vries over de Amerikaanse verfilming van de Heineken-ontvoering, waarover De Vries een boek schreef. Holleeder wilde op geen enkele manier in die film voorkomen.

Hogere straf

De straf van het gerechtshof voor de bedreiging is hoger uitgevallen dan Holleeder in eerste instantie bij de rechtbank kreeg. Daar werd hij begin maart 2015 veroordeeld tot 46 dagen cel, maar het OM ging in hoger beroep. 

"Het hof oordeelde dat die straf onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit. Holleeder heeft De Vries 's avonds laat aan de voordeur van zijn huis bedreigd. De Vries en zijn vrouw vonden de situatie zeer intimiderend en waren bang voor een fatale escalatie", aldus het hof in een verklaring.

Het hof benadrukte daarbij dat aan de voorwaardelijke invrijheidstelling strenge regels zijn verbonden. Bij overtreding geldt in principe dat een straf alsnog geheel moet worden ondergaan, tenzij dat ''disproportioneel" is. In het geval van de bedreiging van De Vries is daarvan geen sprake, aldus het hof.

Afrekeningen

Holleeder zelf noch zijn advocaat was woensdag aanwezig bij de uitspraak. Het OM vervolgt hem ook voor zijn vermeende rol bij verschillende geruchtmakende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Dat proces is vorig jaar van start gegaan.