Experts adviseren tbs met dwangverpleging voor Bart van U.

Bart van U. moet tbs met dwangverpleging krijgen. Dat adviseren een psycholoog en een psychiater van het Pieter Baan Centrum aan de rechtbank Rotterdam. 

De experts hebben onderzoek gedaan naar de geestesgesteldheid van Van U. toen hij zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst doodde.

Er is volgens de deskundigen sprake van chronische paranoïde psychose en schizofrenie. Ze achten Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

De onderzoekers spreken van een ernstige stoornis in het geestesvermogen, die onbehandeld in ernst en omvang niet zal verminderen, ''waarschijnlijk zelfs in tegendeel''.

De deskundigen denken dat langdurige tbs met dwangverpleging nodig zal zijn, met intensieve behandeling in een stabiele omgeving, met een hoog beveiligingsniveau.

Van U. heeft bekend dat hij beide vrouwen met tientallen messteken heeft gedood. 

Gespannen indruk

De 38-jarige Van U. maakte dinsdagochtend tijdens het betreden van de rechtszaal een gespannen indruk. Hij sprak over de manier waarop hij Borst volgde en doodde in februari 2014. 

Van U. zou Borst hebben doodgestoken met een mes dat hij standaard op zak had. Waar hij het moordwapen heeft gelaten, wil hij niet zeggen. Van U. is bij Borst gebleven ''totdat de laatste zucht eruit kwam''.

Van U. zei dat hij al eerder weg wilde, ''maar God heeft me daar gehouden''. Zijn fietssleutel was zoek en die sleutel bleek onder het lichaam van Borst te liggen. Hij heeft haar na het doden daarom nog verplaatst.

Na het doden van Borst voelde Van U. ''soort van opluchting''. ''Dit is wat ik had moeten doen.'' Toch heeft hij er tegenstrijdige gevoelens over. Hij heeft wel het idee dat hij aan zijn opdracht heeft voldaan, maar al toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. ''Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd.''

Naar alle waarschijnlijkheid komt het OM woensdag met de strafeis.

Lees meer over:
Tip de redactie