Volkert van der Graaf moet zich blijven melden bij reclassering

Volkert van der Graaf moet zich om de drie maanden blijven melden bij de reclassering. Dat is dinsdag de uitkomst van een kort geding dat hij had aangespannen, meldt een woordvoerder aan NU.nl.

Van der Graaf wil niet meer verplicht langs bij de reclassering. Hij vindt het nodig dat een advocaat hem moet vergezellen bij zijn bezoek aan de recassering. Dat kan volgens hem niet meer, omdat hij geen rechtsbijstand krijgt. 

De rechtbank in Den Haag heeft zijn verzoek afgewezen. Dat betekent dat hij zich moet blijven melden bij de reclassering. Volgende week komt de rechtbank met een uitgebreid vonnis. 

Zijn advocaat laat weten dan Van der Graaf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. 

Het was de derde keer dat Van der Graaf naar de rechter stapte om de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating aan te vechten.

Een van de voorwaarden van de voorlopige vrijlating van Van der Graaf was een verplichte begeleiding door een psycholoog, maar vorige maand besloot de rechter dat dit niet meer hoefde. Het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. 

Enkelband

Ook in 2014 werden er al voorwaarden voor vrijlating aangepast. Toen lukte het Van Der Graaf om onder de verplichting van het dragen van een enkelband uit te komen. Ook mocht hij de gemeentes Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken.

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen tweederde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Van der Graaf schoot politicus Pim Fortuyn dood op 6 mei 2002.

Lees meer over:
Tip de redactie