Vier jaar cel voor dodelijk ongeluk op Vinkeveense Plassen

Arnoud H. heeft dinsdag vier jaar cel gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk met een speedboot op de Vinkeveense Plassen in 2014. Hierbij kwamen twee mensen om het leven.

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel geëist. 

De rechter acht doodslag of poging tot doodslag niet bewezen. Wel beschouwt de rechtbank in Utrecht het vaargedrag als roekeloos. Dat melden journalisten aanwezig in de rechtszaal.

De celstraf van vier jaar is onvoorwaardelijk. Daarnaast krijgt H. een vaarverbod van vijf jaar.

De man uit Oosterbeek veroorzaakte het ongeluk in augustus 2014 op zaterdagavond, terwijl het pikkedonker was. Zijn speedboot was onverlicht.

Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut had de schipper ruim driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Risico

Het OM verwijt H. roekeloos gedrag en eiste daarom de maximaal haalbare straf. "H. wist dat er een groot risico was aan het hard varen zonder licht en met drank op. Het was vakantie en dus heel druk op de plassen met kinderen of vrienden in bootjes."

H. werd de dag na het ongeluk van zijn bed gelicht. Naar eigen zeggen was hij er niet van op de hoogte dat hij een ongeluk had veroorzaakt. Hij dacht dat hij een boomstam of boei had geraakt en stopte daarom niet. Maar dat geloofde het OM niet. "Het is onmogelijk dat hij niet wist dat er iets aan de hand was, aangezien er veel boten richting de plek van het ongeval waren gevaren."

Aanhouding

De bestuurder van de speedboot werd dinsdag niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij heeft direct na het drama ongeveer drie weken in voorarrest gezeten.

De rechtbank vindt dat de verdachte door zijn schuld groot leed heeft veroorzaakt bij de twee slachtoffers die het ongeluk hebben overleefd en de nabestaanden. De bestuurder van de speedboot moet daarom in totaal ruim 300.000 euro schadevergoeding betalen.

De advocaat van de schipper, Bart Nooitgedagt, zegt zich met zijn cliënt nog te beraden over een hoger beroep.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie