Bart van U. heeft de familie van oud-politica Els Borst gecondoleerd. Hij deed dat dinsdag in de rechtbank van Rotterdam, waar hij voor de rechter verscheen vanwege de moord op zijn zus Loïs en Borst.

"Voor de familie, de achterban, de vrienden, familie en kennissen is dit heel ernstig", zei Van U. dinsdag. "Ik weet zelf wat het is als je iets dierbaars mist. Bij dezen mijn condoleance."

De 38-jarige Van U. maakte tijdens het betreden van de rechtszaal een gespannen indruk. Hij sprak over de manier waarop hij Borst volgde en doodde in februari 2014. Hij stak 41 keer in op de oud-politica.

Van U. staat terecht voor het doden van Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015. Hij bekende zijn zus te hebben gedood vanwege een meningsverschil over abortus en euthanasie.

Bedoeling

Van U. ging in februari 2014 niet naar Bilthoven met de bedoeling Borst te doden, verklaarde Van U. In de garage vroeg hij haar het adres van Wim Kok. Toen ze dat niet wilde geven, bedacht Van U. zich dat zij verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid.

Op zijn zevende had Van U. naar eigen zeggen een goddelijke ingeving gekregen. Hij moest degene doden die verantwoordelijk is voor het euthanasiebeleid.

Besef

Van U. heeft Borst doodgestoken met een mes dat hij standaard op zak had. Waar hij het moordwapen heeft gelaten, wil hij niet zeggen. Van U. is bij Borst gebleven ''totdat de laatste zucht eruit kwam''.

Van U. zei dat hij al eerder weg wilde, ''maar God heeft me daar gehouden''. Zijn fietssleutel was zoek en die sleutel bleek onder het lichaam van Borst te liggen. Hij heeft haar na het doden daarom nog verplaatst.

Na het doden van Borst voelde Van U. ''soort van opluchting''. ''Dit is wat ik had moeten doen.'' Toch heeft hij er tegenstrijdige gevoelens over. Hij heeft wel het idee dat hij aan zijn opdracht heeft voldaan, maar al toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. ''Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd.''

Voorkomen

Volgens de familie van Van U. hadden de moorden op zowel Borst als op Loïs voorkomen kunnen worden.

"Jarenlang hebben we ons ingezet voor de benodigde zorg voor hem", zei zus Sara, die een verklaring van de familie oplas. "In onze meest slechte dromen hadden wij geen rekening gehouden met deze climax."

Loïs

Van U. heeft zijn zus Loïs met messteken om het leven gebracht. In de rechtszaal had hij het over de vele pesterijen van zijn zus, vroeger al en de laatste twee jaar ook weer. Hij woonde boven haar.

De bewuste dag was hij boos over eierkoeken. Die had ze voor hem gekocht, terwijl ze wist dat hij die niet lust. De ruzie ontaardde in steken met een mes en een duw van de trap. Toen hem al duidelijk was dat ze stervende was, heeft hij haar weer gestoken, "om het sneller te laten verlopen".

Schadevergoeding

De nabestaanden van Loïs willen een schadevergoeding van ruim 10.000 euro van Van U., voor onder meer de kosten van de begrafenis.

Begin februari bekende Van U. al Borst te hebben gedood. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor het proces. Het OM komt naar verwachting woensdag met een eis tegen Van U.