Het waait op Tweede Paasdag op veel plaatsen zo hard dat activiteiten zijn afgelast. Ook worden weggebruikers gewaarschuwd voor harde windstoten en varen minder veerboten uit naar de Waddeneilanden.

Tussen 12 en 13 uur waaide het gemiddeld 9 Bft in IJmuiden, zo meldt Weeronline. Daarmee gaat het officieel om een Paasstorm. De zwaarste windstoot tot dusver is 108 km/uur gemeten op Vlieland.

Door de stormachtige wind gaan veel geplande paasfeesten in het land maandag niet door, zoals het paasfestijn in Drunen. In Leiden is de laatste dag van een eetfestival afgelast.

Op paleis Soestdijk is een streep gezet door het jaarlijkse paasfestijn. "Met name de te verwachte krachtige tot zeer krachtige windsnelheden maken het onverantwoord om dit evenement te laten plaatsvinden", aldus de organisatie.

Code Geel

Volgens het KNMI geldt op Tweede Paasdag code geel in het hele land vanwege zware windstoten. Ook Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing afgegeven voor weggebruikers.

Langs de kust komen zware windstoten voor tot 100 kilometer per uur. Maandagmiddag kunnen in het noordwestelijk kustgebied mogelijk windstoten tot 110 kilometer per uur voorkomen, aldus het KNMI.

Volgens de ANWB is het is niet verstandig om met een caravan de weg op te gaan. Vanwege het paasweekeinde zijn veel mensen, onder wie veel toeristen uit Duitsland, met caravans in Nederland. De ANWB raadt mensen aan te wachten tot de storm gaat liggen.

Op de A58 bij Heinkenszand waaide een Duitse caravan omver. Hierdoor ontstond korte tijd file richting Bergen op Zoom.

Door de harde wind zijn maandag op Schiphol diverse vluchten vertraagd. Mensen die met het vliegtuig reizen, krijgen het advies om op internet de meest actuele informatie over de vliegtijden te raadplegen.

Veerboot

Mensen die maandag naar Vlieland moeten of juist van het eiland weg willen, zullen wat meer geduld moeten hebben. Door de harde wind komen veel afvaarten te vervallen.

Het gaat om sneldiensten van Harlingen naar Vlieland en andersom en van Terschelling naar Vlieland, meldt rederij Doeksen maandag. In de avond, als de weersomstandigheden naar verwachting weer beter zijn, gaat een extra veerdienst.

Ook het treinverkeer wordt gehinderd door de storm, meldt de NS. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijdt de Intercity Direct tijdelijk niet. 

Video: Onstuimige paasmaandag

Plezierboten hebben last van storm op de Westeinderplassen
Plezierboten hebben last van storm op de Westeinderplassen

Bekijk hier het actuele weerbericht

Heeft u foto's van het paasweekend? Stuur ze naar NUfoto. Video's kunt u mailen naar video@nu.nl.