Grootste aantal asielaanvragen in Nederland komt van Albanezen

De grootste groep asielaanvragers in Nederland bestaat uit Albanezen, ondanks dat zij vrijwel geen enkele kans van slagen hebben bij hun aanvraag.

In 2015 vroegen meer dan duizend Albanezen asiel aan in Nederland. Geen enkel verzoek is vorig jaar geaccepteerd.

Per maand vragen ongeveer 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Dat maakt Albanezen de grootste groep asielaanvragers in Nederland, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de NOS.

In januari spraken Nederland en Albanië tijdens een werkbezoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) aan de Albanese hoofdstad Tirana af dat illegale Albanezen in Nederland voortaan groepsgewijs met overheidsvluchten uitgezet kunnen worden.

Kansloos

Afgewezen Albanezen kunnen op deze manier sneller terug naar hun land van herkomst, zo maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend. Economische motieven zouden vooral een rol spelen bij de asielaanvraag.

De maatregel draagt bij aan de inzet van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om asielzoekers met kansloze aanvragen snel terug te sturen.

De NOS meldt dat Albanezen vooral de grootste groep asielaanvragers in Nederland zijn geworden omdat het aantal Syriërs dat naar Nederland komt afneemt.

Video: Zo werkt de asielprocedure in Nederland

Animatie door: In60Seconds

 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie