De organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 moet het programma inkrimpen. Er komt te weinig geld binnen om alle activiteiten door te laten gaan.

In de oorspronkelijke planning werd uitgegaan van een begroting van 40 miljoen euro. Maar inmiddels is dat bedrag bijgesteld naar 26,5 miljoen euro, meldt Omroep Friesland. Onder meer een expositie over romantische schilders uit het noorden en een spa op een drijvende terp zijn geschrapt.

Vooral de sponsors laten het afweten, meldt de organisatie. De steun van bedrijven bestaat vooral uit natura, niet uit geld.

Een 13-koppige jury van Europese cultuurexperts riep Leeuwarden in 2013 uit tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Behalve de Friese hoofdstad waren ook Eindhoven en Maastricht  in de race om de titel. Leeuwarden won met een programma dat zich focust op "het verbinden van mensen".

Malta

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder is de Maltese hoofdstad Valetta dus al benoemd tot culturele hoofdstad.

Vooral Eindhoven was teleurgesteld dat de titel niet naar Noord-Brabant ging. De provincie en vijf grote steden hadden voor de kandidatuur van Eindhoven al 100 miljoen euro gereserveerd.