PostNL maakte omstreden folder bij stempassen Oekraïne-referendum

Een omstreden folder die vijftien gemeenten hebben meegestuurd met de stempassen voor het Oekraïnereferendum, blijkt gemaakt door PostNL.

Volgens de Volkskrant gingen deze gemeenten, waaronder Amersfoort, Westland en Veldhoven, in op een aanbod van PostNL om een bijsluiter met informatie over het referendum samen met de stempas te versturen.

In de folder wordt uitgelegd wat het doel is van het associatieverdrag met Oekraïne. Ook worden argumenten van voor- en tegenstanders samengevat.

Vorige week klaagden diverse organisaties uit het nee-kamp dat de woordkeuze in de folder kiezers tot een ja-stem zou willen verleiden. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemde de samenvatting van de argumenten zelfs "tenenkrommend".

PostNL laat in een reactie weten dat de tekst is geschreven "op basis van wat door de referendumcommissie en de Kiesraad beschikbaar is gesteld". De folders zijn aan gemeenten aangeboden als 'service'. Daarnaast is het volgens een PostNL-woordvoerder ook commercieel interessant.

6 april

Het referendum van 6 april is een initiatief van het platform GeenPeil. Nederlanders mogen zich tijdens dit raadgevend referendum uitspreken over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Animatie door In60seconds

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie