De 27-jarige Milco G. uit Purmerend krijgt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van een bomaanslag op een woonboot in Wormer.

Als de rechtbank G. niet veroordeelt tot tbs, dan moet twintig jaar gevangenisstraf worden opgelegd, aldus de aanklaagster vrijdag in de rechtbank in Alkmaar.

Bij de aanslag op 13 april vorig jaar kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op. Voor de rechtbank schetste zij vrijdag hoe de aanslag, twee weken voor het geplande huwelijk van de twee, haar geestelijk en lichamelijk heeft verminkt. Ze verloor de liefde van haar leven, werd aan een oog blind en kan nauwelijks meer werken. Bij elkaar eiste ze ruim 470.000 euro aan schadevergoeding van G.

Die heeft sinds zijn aanhouding eind april vorig jaar zijn kaken stijf op elkaar gehouden. Tijdens een observatieonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) weigerde hij mee te werken.

Vrijdag doorbrak de voormalige student scheikunde in de rechtszaal na bijna een jaar deels zijn stilzwijgen. Bij de bomaanslag in Wormer vorig jaar "hadden nooit slachtoffers mogen vallen", zei G. bij de start van zijn proces in de rechtbank in Alkmaar.

Verkeerde boot

De verdachte gaf toe wat het OM al vermoedde: hij had zich vergist in de boot. Zijn werkelijke doelwit was een woonboot in de buurt, waarop een man leefde die volgens G. in het verleden zijn zusje had misbruikt. Voor die beschuldiging vond de politie nooit bewijs.

G., die de explosieven zelf maakte, zei voor de rechtbank dat zijn enige doel was een gat in de woonboot van de man te blazen. "Ik ben me kapot geschrokken toen bleek dat er slachtoffers waren." Hoe hij zich ondanks zijn minutieuze voorbereiding kon vergissen in de boot wist G. zelf niet.

Video: bekijk beelden van na de explosie

Dode en gewonde na explosie woonboot Wormer
Dode en gewonde na explosie woonboot Wormer

Recht in eigen handen

De 27-jarige Purmerender besloot het recht in eigen hand te nemen toen begin vorig jaar bleek dat zijn zusje na jaren nog altijd "veel last" had van het misbruik. Om de bewoners uit de boot te lokken, veroorzaakte hij eerst een harde knal.

"Eenmaal buiten heb ik gezegd: wegwezen hier, ik steek nu de explosieven aan. Toen ik dacht dat ze beseften dat de boel op ontploffen stond en ze van boord waren, ben ik weggerend. Ik dacht dat het duidelijk was. Als ik had geweten dat ze zouden proberen de boot te redden was ik nooit weggegaan."