Hagenaars aangehouden voor maken valse ID-bewijzen

In Den Haag zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze op grote schaal valse Nederlandse reis- en identiteitsdocumenten hebben gemaakt. Het vermoeden bestaat dat de ID-bewijzen werden gebruikt voor onder meer mensensmokkel.

Volgens het Openbaar Ministerie was een theehuis in Den Haag de ontmoetingsplaats voor de criminele activiteiten. Zowel het theehuis als twee woningen zijn dinsdag doorzocht. De Koninklijke Marechaussee arresteerde de mannen van 45 en 50 jaar ook op dinsdag. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

De zaak kwam aan het rollen toen de marechaussee tussen 2010 en 2013 Nederlandse identiteitskaarten aantrof die vaak op dezelfde manier waren vervalst. De documenten waren in beslag genomen in Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en België.

Forensische experts vonden bruikbare sporen die leidden naar de 50-jarige hoofdverdachte. Bij de doorzoekingen zijn onder meer grote sommen geld gevonden. Ook gegevensdragers zijn in beslag genomen. Volgens het OM zijn met de documenten meerdere strafbare feiten gepleegd.

Tip de redactie