Om te voorkomen dat jonge gedetineerden opnieuw de fout ingaan, wil de gemeente Rotterdam dat ze na hun gevangenistijd voorlopig niet meer terugkeren op hun oude adres. 

Ze zouden tijdelijk elders moeten worden opgevangen om te voorkomen dat ze onder anderen met hun oude (criminele) vrienden in aanraking komen.

Dit experiment is onderdeel van een groter plan om risicojongeren beter te gaan volgen. In Rotterdam komt ongeveer 70 procent van de jongeren die in jeugddetentie heeft gezeten weer in aanraking met politie en justitie.

"Vaak zorgen allerlei risicofactoren in de wijk voor hun terugval", legt wethouder Hugo de Jonge (Zorg) uit. "Soms zijn het ook de ouders die zeggen hun kind niet meer aan te kunnen en daarom liever willen dat het even elders wordt ondergebracht."

Kinderbescherming

De nieuwe maatregel moet niet worden gezien als straf bovenop de tijd die ze van de rechter in detentie moeten doorbrengen, want dat zou bij een kinderrechter moeilijk te verkopen zijn. "Wij denken dat het mogelijk is als het een kinderbeschermingsmaatregel is." Soms willen jongeren het zelf ook, omdat ze te veel worden beïnvloed door anderen in hun wijk.

De betrokkene zou tijdelijk in een pleeggezin kunnen worden opgenomen, maar het kan eventueel ook een familielid of kennis zijn die de betrokkene tijdelijk onder de hoede neemt. Het experiment, dat samen met de Raad voor de Kinderbescherming wordt uitgevoerd, is nog nergens in Nederland in gang gezet. De Jonge verwacht dat dit jaar enkele tientallen jongeren deze maatregel krijgt opgelegd.