Een onafhankelijke externe commissie gaat het onderzoeksrapport van de politie beoordelen over de gebeurtenissen die leidden tot de gewelddadige dood van verpleegkundige Linda van der Giesen.

De 28-jarige Van der Giesen werd in augustus 2015 neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeStedenZiekenhuis in Waalwijk.

Een dag later werd de 38-jarige ex-partner van de verpleegkundige aangehouden als verdachte. Van der Giesen had drie weken eerder aangifte gedaan van stalking en bedreiging door haar ex.

De vader van het 4-jarige zoontje van Van der Giesen wil volgens zijn advocaat de politie aansprakelijk stellen voor haar overlijden.

De politie erkende een paar dagen na de schietpartij de aangifte van Van der Giessen niet goed op waarde te hebben ingeschat. De politie Zeeland-West-Brabant heeft de afgelopen periode een feitenonderzoek gedaan naar deze verkeerde inschatting en de gebruikelijke gang van zaken bij dergelijke aangiften.

Video: Onderzoek naar moord op verpleegkundige Waalwijk

Onderzoek naar aangifte doodgeschoten verpleegster
Onderzoek naar aangifte doodgeschoten verpleegster

Extern

Toch vindt de driehoek van de eenheid Zeeland-West-Brabant  dit niet voldoende en wil dat de zaak "vanwege de ernst van het incident" ook wordt bekeken door een onafhankelijke externe commissie.

"Wij vinden het van groot belang dat niet alleen de politie, maar ook onafhankelijke externe deskundigen een oordeel uitbrengen over de gang van zaken", aldus burgemeester Peter Noordanus van Tilburg, waar Waalwijk onder valt.

De commissie bestaat uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef Peter Vogelzang.