Drie mannen hebben in hoger beroep lagere straffen gekregen voor hun betrokkenheid bij de zogenaamde Purmerlandmoorden in 2011. Eén verdachte, Martijn W., heeft zelfs vrijspraak gekregen.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag besloten. De hoofdverdachte, James P., heeft achttien jaar cel gekregen, Arnold van L. tien jaar voor medeplichtigheid.

De zaak draait om een ruzie in het drugsmilieu, waarbij op 20 december 2011 drie mannen om het leven kwamen. Het eerste slachtoffer werd doodgeschoten op de Kanaaldijk, zijn lichaam werd in het Noord-Hollandsch Kanaal gegooid. Twee anderen werden doodgeschoten op een parkeerplaats aan het Burgtpad in Purmerland.

P. kreeg van de rechtbank een celstraf van twintig jaar, L. twaalf jaar en W. tien jaar cel. Ze gingen alle drie in hoger beroep. Een vierde persoon,  Thomas L., heeft een straf van tien jaar cel gekregen en ging niet in hoger beroep.

Het OM wilde een hogere straf voor de verdachten, omdat de ernst van de misdrijven onvoldoende tot uiting komen in de opgelegde straffen. De eis was in hoger beroep 25 jaar tegen P., zestien jaar tegen Van L. en veertien jaar voor W.

De vijfde verdachte in deze zaak, Rahim D., schoot zichzelf dood bij zijn arrestatie in mei 2012. Het OM ziet hem als hoofdverdachte.