Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag achten de Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba schuldig aan oorlogsmisdaden. 

Het ICC houdt Bemba verantwoordelijk voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachting en plundering hebben toegestaan. 

Bemba was ooit vicepresident van de Democratische Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert.

De advocaten van Bemba hebben aangevoerd dat de losgeslagen strijders niet meer onder bevel van Bemba stonden toen ze de misdaden begingen. Ze trokken op met Centraal-Afrikaanse troepen en luisterden niet meer naar Bemba.

Uitgeleverd

Bemba werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde vier jaar.

Aanklagers zijn in 2014 ook nog een andere zaak tegen Bemba en vier medewerkers begonnen wegens omkoping van getuigen en vervalsing van bewijsmateriaal.

De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. De feiten waar de rechter maandag over oordeelde, zijn veertien jaar oud. Sindsdien zijn er in de CAR nog veel meer bloedige conflicten geweest. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door rivaal Bemba uit te schakelen.