Proeftijd en educatie na baldadigheden tegen bruinvis

De zes jongens die verdacht worden van baldadigheid tegen een bruinvis, krijgen drie maanden proeftijd. Zij moeten verplicht educatie volgen over de bruinvis en een donatie doen.

Dat heeft de officier van justitie bepaald, zo meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De zes jongens, drie 17-jarigen uit Sudwest-Fryslân, Bolsward en IJlst, twee 18-jarigen uit Heeg en een 21-jarige uit Minnertsga, bonden op 29 februari een bruinvis achter hun auto en reden er vervolgens mee rond over de Sedyk in Sexbierum. 

De kop van het dier kwam hierdoor los van de romp en ook de ingewanden en foetus kwamen op straat te liggen. Hierna ging de groep er vandoor. Sectie heeft uitgewezen dat de bruinvis al dood was toen de jongens het aantroffen. 

De zaak tegen de zes is voorwaardelijk geseponeerd met een proeftijd van drie maanden. Als bijzondere voorwaarde moeten de jongens een dagdeel educatie volgen SOS Dolfijn en gezamenlijk tweehonderd euro doneren aan die stichting. 

Het incident zorgde destijds voor veel commotie. Na een burgernetactie en via Meld Misdaad Anoniem kwamen de heren dankzij tips in beeld. Daarna meldden ze zich vrijwillig bij de politie. De verdachten noemden de actie ondoordacht en verklaarden niet over de gevolgen te hebben nagedacht.

Video: Ooggetuige geschrokken van mishandelde bruinvis

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie