Advocaat Amanda Todd-verdachte trekt zich terug

De advocaat van Aydin C., verdacht van onder meer afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd, heeft zijn taak naast zich neergelegd. Hierdoor komt de start van de rechtszaak, die gepland staat op 1 april, in gevaar.

Dat laat advocaat Christian van Dijk donderdag weten aan NU.nl.

C. moet zich verantwoorden voor webcam- en internetmisdrijven waarvan zeker veertig meisjes het slachtoffer werden.

Zijn zaak is bekend geworden door de zelfmoord van de Canadese Amanda Todd (15), in oktober 2012. C. zou een naaktfoto van haar hebben verspreid, nadat het meisje had geweigerd seksuele handelingen voor de webcam te verrichten.

De zaak-Todd wordt pas na afhandeling van de Nederlandse strafzaak behandeld in Canada. In Nederland staat hij terecht voor het afpersen van andere slachtoffers. Nu Van Dijk zich heeft teruggetrokken, zit hij zonder advocaat en is het de vraag of de rechtszaak in april doorgang kan vinden. 

"Er is een onoverkomelijk verschil van inzicht ontstaan waardoor er geen vertrouwen meer is tussen elkaar", legt de advocaat uit. "Op zijn verzoek heb ik mij daarom onttrokken van de zaak."

Het is niet duidelijk wat het verschil van inzicht precies is. "Daar laat ik mij verder niet over uit", zegt Van Dijk. Hij benadrukt dat er geen ruzie is tussen hem en C.

De rechtbank in Amsterdam moet nog een besluit nemen over de voortgang van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Lees meer over:
Tip de redactie