Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad (in cassatie) in de zaak waarin een 37-jarige PVV-aanhanger werd vrijgesproken voor het beledigen van Arabieren vanwege hun ras.

De man deed zijn uitspraken in de VPRO-documentaire over Geert Wilders, Wilders the movie die op 12 september 2010 werd uitgezonden. In het interview sprak de man onder meer over Arabieren als ''fervent kontenbonkers'' die ''kleine jongetjes neuken''. De eis was een boete van 500 euro.

Het hof oordeelde vorige week dat de 37-jarige man moslims heeft bedoeld toen hij over Arabieren sprak. Ook vinden de rechters dat de uitlatingen die de man deed zonder meer als beledigend aan te merken zijn wegens het geloof van moslims. 

Volgens het gerechtshof werden de uitspraken echter gedaan in het kader van een maatschappelijk debat. Hij werd geïnterviewd vlak voor een anti-islamdemonstratie in Berlijn. 

De man werd daarom in hoger beroep vrijgesproken. "In dit kader zijn de uitspraken geoorloofd en de man zette niet aan tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid", aldus het gerechtshof. 

Choqueren

Verder geeft het hof aan dat iemand in een politieke context zaken van (in zijn ogen) algemeen belang aan de orde moet kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Het gaat volgens de rechters in deze zaak niet om onderbouwde stellingen over moslims in het algemeen in onsmakelijke bewoordingen, maar het maatschappelijke debat kenmerkt zich wel vaker door dat soort taalgebruik.

''Zijn uitlatingen zijn niet zodanig kwetsend dat deze moeten worden beschouwd als aanzettend tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid'', concludeerde het hof.

Het OM is het daar niet mee eens en gaat in cassatie, zo is donderdag bekendgemaakt.