Georgiër uitgeleverd aan land van herkomst om drievoudige moord

Een 48-jarige Georgiër die in 2014 in Den Haag werd aangehouden op verdenking van drievoudige moord en foltering in eigen land, mag worden uitgeleverd aan zijn vaderland. Dat heeft het hof in Den Haag besloten.

De verdachte zou samen met anderen in 2006 drie gevangenen hebben vermoord.

Het drietal werd op bevel van de Georgiër naar een busstation in hoofdstad Tbilisi gebracht, waar ze onder vuur werden genomen en vervolgens van dichtbij door het hoofd geschoten. De moordpartij gebeurde op verzoek van het toenmalige hoofd van het gevangeniswezen in het land. Hij zette de geheime operatie op omdat de drie vluchtplannen zouden hebben.

Verder zou de man in 2011, toen hij een veiligheidsfunctie had bij het ministerie van Defensie, opdracht hebben gegeven een gevangene te folteren. De man, die in Den Haag woonde, deed vanaf 2014 verscheidene juridische pogingen om zijn uitlevering te voorkomen. Deze week bepaalde het hof in een civiele procedure dat er geen beletsel is voor de uitlevering. 

"Nederland wil geen veilige haven zijn voor daders van internationale misdrijven zoals foltering", aldus het Openbaar Ministerie in een verklaring. "Zij die zich schuldig hebben gemaakt aan dergelijke misdrijven mogen niet straffeloos blijven. Daarom zetten het Team Internationale Misdrijven van de Dienst Landelijke Recherche en het Landelijk Parket alles op alles om verdachten van internationale misdrijven op te sporen en te vervolgen, al duurt dat soms jaren."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie