Ombudsman doet onderzoek naar massale arrestatie Feyenoordfans

De Nationale Ombudsman stelt een onderzoek in naar de massale arrestatie van Feyenoordfans rond de wedstrijd van hun club tegen Roda JC op 21 februari. 

De politie pakte die dag ruim driehonderd supporters op die bij De Kuip demonstreerden tegen het beleid van het clubbestuur.

De ombudsman liet eind februari al weten een verkennend onderzoek te beginnen. ''Het onderzoek is het vervolg op de eerdere verkennende fase waarin een eerste beeld is verkregen over de gang van zaken rond de wedstrijd Feyenoord - Roda JC'', aldus de ombudsman.

''Met dit onderzoek wil hij een vollediger beeld van de gebeurtenissen krijgen, met betrokken ambtenaren kunnen spreken en de van belang zijnde documenten kunnen opvragen.''

Aanbevelingen

In 2008 werd al onderzoek gedaan naar een soortgelijke arrestatie in 2006. Toen werden bijna achthonderd supporters van Feyenoord opgepakt rond de wedstrijd tegen Ajax.

Toen werd geconcludeerd dat er niet altijd gegrepen hoeft te worden naar het strafrecht bij openbare orde problemen. Met het nieuwe onderzoek wil de ombudsman bekijken of de politie in februari heeft gehandeld volgens de aanbevelingen van eerdere rapporten.

De arrestatie van de 326 fans deed in Rotterdam veel stof opwaaien. De fracties van verscheidene partijen in de gemeenteraad van de havenstad willen opheldering van burgemeester Ahmed Aboutaleb over de exacte omstandigheden die aan het besluit vooraf gingen.

Video: Aanhouding van honderden Feyenoord-supporters

Lees meer over:
Tip de redactie