OM eist vier maanden celstraf tegen Holleeder voor bedreiging De Vries

Het OM heeft in hoger beroep vier maanden celstraf geëist tegen Willem Holleeder voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Ook eist het OM een jaar extra gevangenisstraf wegens het schenden van zijn proeftijd. 

De 56-jarige Holleeder werd begin maart 2015 veroordeeld tot 46 dagen cel voor de bedreiging, maar het OM ging in hoger beroep.

Holleeder bedreigde De Vries tijdens zijn proeftijd in april 2013, opgelegd  in de zogeheten Kolbakzaak (onder meer een reeks afpersingen, met onder de slachtoffers de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra). Na het uitzitten van twee derde van zijn straf, kwam hij voorwaardelijk vrij.

De voormalige Heineken-ontvoerder meldde zich die avond in april rond 22.00 uur bij de woning van De Vries en stak direct van wal toen de deur was opengedaan. Hij wilde verhaal halen bij De Vries over de Amerikaanse verfilming van de Heinekenontvoering, waarover De Vries een bestseller schreef. Holleeder wilde op geen enkele manier in die film voorkomen.

Film

''Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt'', zou Holleeder hebben gezegd. ''Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?''

​Dit zijn twee citaten die De Vries diezelfde avond in zijn aangifte heeft laten opnemen. Holleeder meldde zich twee dagen later op een politiebureau om een verklaring af te leggen. Daarin zei hij dat hij in zijn ''beleving'' niet bedreigend is geweest.

De uitspraak vindt plaats op 30 maart. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie