Politie dringt aantal woninginbraken in 2015 terug

Het aantal geregistreerde misdaden is vorig jaar met 5 procent gedaald in vergelijking met 2014. Vooral woninginbraken, vernieling en verstoring van de openbare orde namen sterk af, allemaal met 9 procent. 

De afname geldt voor vrijwel alle soorten criminaliteit. De daling van het aantal vermogensdelicten viel met 3 procent relatief wat tegen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij verstoring van de openbare orde gaat het bijvoorbeeld om overlast in wijken of rellen tijdens de jaarwisseling, voetbalwedstrijden en andere evenementen.

Het aantal woningen waar werd ingebroken, kwam in 2015 onder de 65.000. Tussen 2007 en 2012 nam het totaal aantal nog jaarlijks toe.

Den Haag stijging

Niet overal in Nederland nam woninginbraak vorig jaar even sterk af. In een op de drie gemeenten gebeurde het juist vaker. Dat wijst er volgens het CBS op dat lokale omstandigheden voor inbrekers een grote rol spelen.

Bij 7,3 procent van de woninginbraken lukte het de politie in hetzelfde jaar ten minste één verdachte op te sporen. In 2014 was dat nog 7,8 procent. Van de vier grote steden waren er alleen in Den Haag meer inbraken in huizen (10 procent). In Utrecht nam het aantal geregistreerde gevallen juist met 20 procent af, gevolgd door Rotterdam (min 11 procent) en Amsterdam (min 8 procent).

Minister Ard van der Steur reageerde woensdag tevreden maar er moet volgens hem wel nog meer gebeuren. ''Mooie CBS-cijfers: Nederland steeds veiliger. Er is nog veel werk te doen. Pakkans onder andere van inbrekers moet omhoog!'', twitterde de bewindsman.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie