Vrouwelijke ambtenaren van het stadsloket in Amsterdam Nieuw-West hebben een mail gehad van hun teamleider waarin staat dat ze geen knielaarzen en korte rokjes meer mogen dragen. Daarover is ophef ontstaan.

De kwestie werd aangezwengeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam. Mario Soriano, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, vindt het raar dat er in 2016 nog zulke kledingvoorschriften zijn. 

"Ik ben ook gaan googelen naar knielaarzen, want wat is daar mis mee? Niks, volgens mij. Ik heb foto's gevonden van koningin Maxima en minister Hennis die ze dragen", zegt Soriano tegen Het Parool. Volgens Soriano bepaalt de gemeente wat de kledingvoorschriften zijn, niet de teamleider. "Natuurlijk moet je er representatief uitzien, maar bepaalde kledingstukken verbieden, dat is niet aan één enkele teamleider."

Netjes

De kledingvoorschriften gelden voor alle ambtenaren in de hele stad, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij ''professioneel en representatief gekleed'' gaan.

Ook de vrouwelijke medewerkers in Nieuw-West mogen dus gewoon rokjes dragen.

De gemeente gaat nog uitzoeken wat zich precies heeft afgespeeld in Nieuw-West. Er was een discussie op de werkvloer nadat een medewerkster een heel kort rokje aanhad, waarbij naar verluidt de billen te zien waren. Collega's hebben dit toen aangekaart bij de manager.

Bizar

"Ik vind het een bizarre vertoning, het is voor het eerst dat ik dit meemaak in mijn tijd bij de gemeente", zegt Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Nieuw-West, tegen NU.nl.

Volgens de stadsdeelvoorzitter heeft hij niets over de kledingvoorschriften te zeggen, omdat de teamleider van het stadsloket Nieuw-West onder de stedelijke aansturing van het stadhuis valt. 

"Alle stadsdelen hebben een aanpassing van de kledingvoorschriften gehad." Hier is Baâdoud echter niet van op de hoogte gesteld. "Maar Nieuw-West heeft blijkbaar een ijverige teamleider die er iets van heeft gevonden en hun beleid heeft aangepast."

Volgens Baâdoud moeten we anno 2016 "niet op zijn Noord-Koreaans handelen". "De medewerkers van het stadsloket zijn volwassen genoeg om te beslissen welke kleding ze dragen."

Vragen

De stadsdeelvoorzitter heeft naar aanleiding van de aanpassing vragen gesteld.

Ook D66-raadslid Jeroen Mirck gaat vragen stellen over de "absurde" kledingvoorschriften. De partij noemt het een slechte zaak dat het stadsdeel strengere richtlijnen hanteert dan in de stad is afgesproken. "Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam."