Drie en anderhalf jaar cel voor mishandeling kinderen Roelofarendsveen

De rechtbank heeft woensdag drie jaar cel opgelegd aan Petra M. (35) voor het mishandelen van haar stiefdochter in Roelofarendsveen. Ron T. (45) heeft anderhalf jaar cel gekregen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had respectievelijk zes en zeven jaar geëist voor de poging tot doodslag op de toen twaalfjarige dochter van T., en voor zware mishandeling van het meisje en haar broer.

De twee hebben de kinderen volgens de officier van justitie jarenlang ''verwaarloosd, mishandeld, getreiterd en vernederd".

Het dochtertje werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Haar stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance.

Later werd duidelijk dat de broer van het meisje ook werd verwaarloosd en mishandeld.

De rechter ziet genoeg bewijs voor mishandeling van het meisje. Maar er is geen sprake van poging tot zware mishandeling of poging tot doodslag. Daarvoor zou geen opzet in het spel zijn. De straffen zijn daarom lager dan de eissen van het OM. 

Onkunde

Bij de ouders is volgens de advocaten nooit sprake geweest van opzet, hoogstens van onmacht en onkunde. Dat zou ook gespeeld hebben bij de vermeende mishandeling van de zoon. Die zetten de advocaten weg als bestraffingen, mede ingegeven door adviezen van deskundigen die bij het gezin betrokken waren.

Pleeggezin

Het gaat inmiddels weer goed met beide kinderen. Het meisje is 10 centimeter gegroeid en 10 kilo aangekomen sinds haar IC-opname vorig jaar. Ze woont in een pleeggezin en doet het goed op school. Wel is er sprake van een posttraumatische stressstoornis, blijkt uit psychologisch onderzoek. De zoon woont in een instelling en ook met hem gaat het goed.

Lees meer over:
Tip de redactie